Praktische gids voor (toekomstige) mede-eigenaars

Op 10.10.2014 heeft de Koning Boudewijnstichting, samen met de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, een brochure uitgegeven, gratis te verkrijgen in het Nederlands of het Frans (doorbladeren op de KBS website of opladen als PDF – 0,3 MB) of op papier mits betaling van 3 EUR. Meer info op de KBS webpagina.

Uittreksel van hun webpagina:

“Als mede-eigenaar heb je inspraak, maar geen controle. Hoe pak je het collectieve aspect van een flatgebouw aan?

Een eigenwoning, de droom van vele Belgen. Vaak wordt die droom gerealiseerd door de aankoop van een appartement of een studio. Je wordt dan niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook mede-eigenaar van het gebouw waarin die woning zich bevindt. En als je dan bij de inrichting van je eigen kleine cocon werken wil doen, dan zijn er mede-eigenaars om rekening mee te houden. Die mede-eigenaars zijn de andere bewoners, of de eigenaars van de andere woningen in het gebouw. En misschien zijn er ook kantoren of winkels in het gebouw ?

Bij aankoop van een appartement, koop je niet alleen een eigen woning maar word je ook lid van een gemeenschap. Het leven in een mede-eigendom is niet altijd zo eenvoudig. Het gezamenlijk beheer van een gebouw, met mensen die je niet zelf koos, kan een moeizame reis zijn. De kosten zijn niet altijd te voorspellen en de noodzaak van werken is niet altijd zo gemakkelijk te beoordelen. Reglementeringen allerhande die aanpassingen vragen aan het gebouw, compliceren de situatie. Daarbij komen nog de vragen rond energiebesparing en duurzaamheid.

Toch is de aankoop van een appartement vaak de enige manier om een eigen woning te bezitten. Om problemen te vermijden, is een minimum aan betrokkenheid bij en verantwoordelijkheidsgevoel voor het geheel nodig. Het is daarbij handig om op de hoogte te zijn van bepaalde regels en nuttige tips.

Als mede-eigenaarmoet je je altijd bewust blijven van het collectieve aspect van een flatgebouw, van een mede-eigendom.”

Print Friendly
Tagged .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.